Recensie: De Leeuwen van Sicilië, Stefania Auci

Afgelopen maand las ik De Leeuwen van Sicilië, geschreven door Stefania Auci. Boeken die zich in Italië afspelen wekken steevast mijn interesse. Zo ook deze historische roman die zich grotendeels afspeelt in Sicilië en het portret schetst van de befaamde familie Florio. We volgen hen over 3 generaties en leren hoe Paolo en Ignazio Florio, eenvoudige handelaars in specerijen, na de aardbeving in 1799 het Italiaanse vasteland verlaten en inruilen voor Sicilië. Daar weten ze een succesvol handelsimperium op te starten dat nog verder uitgebouwd zal worden door Paolo’s zoon Vincenzo om zo van de Florio’s één van de rijkste Siciliaanse families te maken. Dat het oprichten en runnen van zo’n groot imperium gepaard gaat met de nodige vetes, geheimen en affaires zal niemand verbazen.

 

De verschillende hoofdstukken worden ingeleid door een kort woordje uitleg bij de heersende politieke situatie en er wordt ook steeds achtergrondinformatie gegeven bij de koopwaar die op dat moment door de Florio’s verhandeld wordt. Mede hierdoor krijgen we een duidelijk beeld van de tijdgeest van de 18de en 19de in Sicilië en wordt de roman erg overzichtelijk.
Daarnaast hanteert de auteur een levendige beeldspraak en heeft ze veel oog voor detail waardoor ik me bij momenten zelf door de stad Palermo zie slenteren. Het verbaast me dan ook geenszins dat deze familiekroniek in Italië een bestseller is en ik verwacht dat de rest van de wereld snel zal volgen.
Ik hoop in elk geval dat we van deze auteur nog meer van dergelijke historische werken mogen lezen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0